Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Védett és fokozottan védett növények képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Védett és fokozottan védett növények - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Védett és fokozottan védett növények
Keresés
Találatok száma - 7 db
Csikófark

Csikófark

Csikófark - Ephedra distachya Alacsony, sűrűn elágazó törpecserje. Levelei redukáltak, a szár zsurlószerű, ez fotoszintetizál. Kétlaki. Napfénykedvelő, szárazságtűrő faj, főként homokpusztákon és mészkő-dolomit sziklagyepekben fordul elő. A termős növények a mag körül piros, húsos álbogyót fejlesztenek. Gyógynövény, fokozottan védett faj!

Tájékoztatás a botanikai értékek új helyzetéről

Tájékoztatás a botanikai értékek új helyzetéről

2008. szeptember 12-én módosult a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet. Az eddigi 633 védett növényfajt tartalmazó 1. számú melléklet 27 új fajjal egészült ki. A védett növényfajok körének bővítését az indokolta, hogy egyes, eddig nem védett fajok természetvédelmi helyzete megváltozott, valamint 2001 óta jó néhány új növényfaj került elő hazánk területéről. Mivel populációik általában kicsik és veszélyeztetettek, így a megőrzésük szükségessé vált. Három fajról - szerpentinfodorka (Asplenium cuneifolium), cseplesz látonya (Elatine hexandra) és mocsári tárnicska (Gentianella uliginosa) - bebizonyosodott, hogy hazánk területén nem fordulnak elő, ezért jogi védelmük fenntartása nem indokolt, így az új védett növényeket felsoroló lista e fajokat már nem tartalmazza. Az elmúlt időszakban néhány növényfaj természetvédelmi helyzetében olyan mértékű változás állt be, amely indokolttá tette a rájuk vonatkozó jogi védelem szigorítását. Ennek eredményeképpen a 3.

Természetvédelmi jegyzetek

Természetvédelmi jegyzetek

Ezen oldalakon a környezetvédelem szakos hallgatók II. év I. félévi természetvédelmi gyakorlata keretében megismerendő növény és állatfajok magyar és latin nevei, természetvédelmi értékei, fotói (rajzai), illetve bizonyos állatfajok esetében hangjai tekinthetőek, hallgathatóak meg. A védettfajokat bemutató anyagot a BGYTF Környezettudományi Tanszék munkája keretében Dr. Szép Tibor koordinálásával Lesku Balázs és Nagy Károly készítette el.

Védett fák

Védett fák

Magyarország idős, védettséget élvező fáinak, fasorainak a feltérképezéséhez, állapotuk folyamatos nyomon követéséhez és virtuális természetbarát kör kialakításához segítséget nyújtó honlap. A koros fák aktuális állapotának felmérése, az állapotmegőrzés és növényvédelmi munkák tervezéséhez segítséget nyújtó adatlap kitöltése webes felületen, dokumentálás korabeli fotók felkutatásával, aktuális képek készítésével, kiegészítő történetek leközlése és irodalmi forrásmunkák összegyűjtése. Meglévő települési közösségek, szervezetek bevonása mellett virtuális, WEB 2.0 természetvédő közösség létrehozása, ezáltal az egyes települési megmozdulások és összefogások erősítése.

Védett növények

Védett növények

Néhány évvel ezelőtt, március 8-án, a nemzetközi nőnapon hóvirágcsokrok százezreivel köszöntötték a lányokat, asszonyokat. Ez még 2006-ban sem volt ez furcsa, sőt több iskola tanári szobájának vázáiban is ott díszelgett, de itt-ott még az utcai árusoknál is feltűnt. Sajnos még sokan nem tudják, hogy 2005. szeptember elseje óta a hóvirág (Galathus nivalis) is védett növény lett Magyarországon. Mivel a korábban nem ritka tavaszi hírnök szerte az Európai Unióban is veszélyeztetetté vált, közösségi védelem alá is került. Gyűjtése, árusítása az ország egész területén tilos. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke szálanként 10 000 Ft. Az egységes uniós védelem, szinte az utolsó pillanatban jött, mert a gátlástalan kereskedelmi gyűjtés következtében egyes földrajzi területekről valósággal nyomtalanul eltűnt vagy annyira meggyérült, mutatóban is alig lehetett a nyomára bukkanni. Szerencsére mindez még nem mondható el Baranya megyéről. A Mecsek néhány pontján ma is nagy tömegben megcsodálhatjuk (pl. Árpád-tető környéke), de soha ne szedjük le, ne tapossuk össze, inkább készítsünk róla fényképfelvételeket. A hóvirág kedveli a domb- és hegyvidéki gyertyános-tölgyeseket, bükkösök, a patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdőket. Gyakran már az olvadó hófoltok között virágot bont, s virágzása elhúzódhat egészen március végéig, április elejéig. Az egyszikűek osz

Védett növények Magyarországon

Védett növények Magyarországon

Ez a weboldal a Magyarországon megtalálható védett növények teljes listáját tartalmazza. A növények nagy részéhez kép is tartozik, és mindnél fel van tüntetve az eszmei értéke. A kis képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetőek a képek. Az oldal keresőjével bármelyik védett növény eszmei értékét megtudhatjuk pillanatok alatt!

Védett növények: veszélyeztetett fajok

Védett növények: veszélyeztetett fajok

Mint minden a természetben, a növényállomány is változik. Egyes növények módfelett szaporodnak, mások ritkulnak, különböző okok miatt (klímaváltozás, légszennyezés, környezetváltozás) egyre kevesebb lesz belőlük. Ezek egy idő múlva elérik azt a minimális küszöbértéket, amelynél az állomány külső hatások nélkül is összeomlik, a faj kihal és az egyszer elveszett génállomány nem is reprodukálható, pedig lehet, hogy az hordozott olyan tulajdonságokat (fagytűrés, szárazságtűrés, betegségekkel szembeni ellenállás, stb.), amelyek egy későbbi időpontban az ember számára hasznosak lehetnek. Ezért a veszélyeztetett növényfajokat szervezett védelemben kell részesíteni.

Tuti menü