Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Védett és fokozottan védett állatok képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Védett és fokozottan védett állatok - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Védett és fokozottan védett állatok
Keresés
Találatok száma - 5 db
A kerecsensólyom védelme

A kerecsensólyom védelme

A projekt a kerecsensólyom (Falco cherrug) európai magállományának védelmét erősíti meg. A faj világszerte veszélyeztetett és a Madár Irányelv I. Függelékében szerepel, és így a LIFE-Nature programok prioritás-faja is. A teljes európai állományt 450 párra becsülik. Magyarország és Szlovákia jelenleg a teljes európai állomány 47%-ának ad otthont. Köszönhetően az EU pénzügyi támogatásának, ez az állomány stabilizálódott, sőt növekedésnek indult, míg világállomány folyamatosan csökken. A LIFE06 NAT/H/000096-os számú projekt sok, forradalmian új ismerettel szolgált a fiatalokat érintő veszélyekről, túlélési arányairól, vonulási és kóborlási szokásairól. Világossá vált, hogy a fiatalok túlélési aránya magasabb lehet, mint eddig gondoltuk. A fiatalok hatalmas területeket bejárnak, Spanyolországtól Kazahsztánig, de több időt töltenek Bulgáriában, Romániában és Szerbiában, ahol több, kevésbé sűrűn lakott, alkalmas élőhelyet találnak. Ezek lehetnek majd a megfelelő élőhelyek a magállomány expanziójához, amennyiben elegendő fészkelési lehetőség áll rendelkezésre, illetve ha a veszélyeztető tényezők száma csökkenne.

Gyakorlati madárvédelem

Gyakorlati madárvédelem

Egyes fajoknak az élőhelyek megvédése és természetszerű kezelése mellett külön intézkedésekkel is segítünk. A tagok részt vehetnek az állományok számlálásában, tartózkodási helyeik felderítésében, mesterséges fészkelő helyek elkészítésében és a fajt veszélyeztető tényezők meghatározásában és elhárításában.

Hogyan akadályozzuk meg a védett madarak vadászatát?

Hogyan akadályozzuk meg a védett madarak vadászatát?

Hol folyik illegális madárvadászat? Az utóbbi években az illegális vadászat központja Magyarországról Bulgáriába, Romániába, Szerbiába és Montenegróba helyeződött. E mellett jelentős illegális madárvadászat folyik Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Albániában és Horvátországban is. A madarakat Szlovénián, Magyarországon és Horvátországon keresztül szállítják elsősorban Olaszországba és Máltára, ahol ínyenc csemegeként szolgálják fel őket.

Madárvédelem

Madárvédelem

Az madárodú alatt a fatörzs körül mellmagasságban tövises ágakat rögzítsünk, hogy a macska a madarakat és a fiókáit ne tudja kiszedni. (Wiandt díszfaiskola) A madárvédelemhez a téli etetés is hozzátartozik. (Wiandt díszfaiskola) Ne feledkezzünk meg télen madarak itatásáról, mert ilyenkor nehezen jutnak vízhez. A magevőknek a madáretetőbe napraforgómagot, diót, kender-, dinnye- és almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, de húshulladékot és nem sózott szalonnát is tehetünk. (Wiandt díszfaiskola) Ősszel a fészekodút ki kell tisztítani és újra kiakasztani, hogy télen terepszínűvé váljon, a madarak ismerkedjenek vele és éjszaka megszállhassanak benne. (Wiandt díszfaiskola)

Magyarország védett állatfajai

Magyarország védett állatfajai

Először is Magyarország terülrtén két féle védettség él, miszerint elkülöníthetünk fokozottan védett és az Európai Unio által védetté nyilvánított fajok. A fokozottan védett fajok közé tartozik: a túzok, a kis lilik, a vékonycsőrű póling, a kerecsen sólyom, a parlagi sas, a réti sas és a békázó sas. Ezen fajok egyedeinek eszmei értéke 1000000 /azaz egymillió/ Ft.

Tuti menü