Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Természetvédelem képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Természetvédelem - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Természetvédelem
Keresés
Találatok száma - 7 db
13/2001. (V. 9.) KöM rendelet

13/2001. (V. 9.) KöM rendelet

Védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 24. §-ának (2) bekezdésében, 69. §-ának (3) bekezdésében, továbbá 85. §-ának b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el: 1. § (1) A védett növény-, illetve állatfajokat, valamint egyedeik pénzben kifejezett értékét az 1. számú, illetőleg a 2. számú melléklet, a fokozottan védett növény-, illetve állatfajokat, valamint egyedeik pénzben kifejezett értékét a 3. számú, illetőleg a 4. számú melléklet szerint állapítom meg. A védett gomba- és zuzmófajokat, valamint egyedeik pénzben kifejezett értékét a 9. számú melléklet szerint állapítom meg. (2) A teljes pénzben kifejezett értéket kell figyelembe venni a faj élő vagy élettelen példánya, bármely fejlődési alakja, továbbá felismerhető része, származéka esetében. A példányra vonatkozó pénzben kifejezett értékek gombák esetében a termőtestre, zuzmók esetében a teleptestre vonatkoznak. 2. § Az ökológiai foly

A természetvédelmi terület fogalma

A természetvédelmi terület fogalma

Természetvédelmi terület: az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag, kisebb összefüggő területe, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének a védelme. A természetvédelmi terület kijelöléséről, az azokon végezhető tevékenységekről a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendelkezik.

Az Európai Unió ökológiai hálózata

Az Európai Unió ökológiai hálózata

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

Az Oxyfa és a környezetvédelem

Az Oxyfa és a környezetvédelem

Az iparosodás megkezdődéséig ismeretlen fogalom volt a környezetvédelem. Az addig természetszeretetnek ismert magatartást felváltotta a termelői társadalom újszülöttje, a környezettudatosság. A természetet kizsákmányoló ember rájött, hogy a természet pusztulása az ő vesztét is okozhatja, és ha tisztességes, egészséges, méltó életet akar magának, akkor az ökoszisztémát is tisztelnie kell. A modern kor embere felismerte, hogy a Földön való léte hasonlatos a kutya bolhájának létéhez: ha a kutya meghal, a parazita is hal vele. A tudomány fejlődése számtalan opciót biztosít az emberiségnek környezete védelméhez, mégis igen kevesen ismerik az Oxyfát, mint az erdőirtás megfékezésének kitűnő eszközét. Az Oxyfa és egyéb Paulownia fajták szerepe jelentős az erdőirtások megállításában, hiszen nem csak gyorsan nő, hanem tarvágás után újra is nő, ráadásul 20 év alatt összesen kb. négyszer több minőségi, jól megmunkálható faanyagot ad, mint hasonló kaliberű az őshonos fák. Mindezek mellett az Oxyfa a szén-dioxidot gyorsan és hatékonyan alakítja tiszta levegővé ez a hatalmas levelű klímanövény, virágjából pedig egészséges méz nyerhető.

Környezettudomány - ami körülötted van!

Környezettudomány - ami körülötted van!

Napjainkban egyre népszerűbb dolog a természetet, a környezetet emlegetni, bio-öko dolgokkal foglalkozni. Sokan azonban nincsenek tisztában, mit is jelentenek ezek a fogalmak. A divatos hívószavak jól mutatnak a médiában, egy-egy beszédben, vagy éppen egy pályázatban, de korántsincsenek megfelelő módon körül írva, ki mit is ért alattuk. A környezettudomány, mint az egyik legújabbkori interdiszciplina ugyan csak pár évtizedes múltra nyúlik vissza, ám mégis hatalmas fejlődésen ment keresztül, és napjaink egyik vezető tudományágává lépett elő. Honlapunkon szeretnénk megismertetni a tágabb, laikus közönséget ezekkel a változásokkal, újításokkal, és közérthető formába hozni számukra is az ide tartozó szakfogalmakat és eredményeket. Természetesen a mai digitális kornak megfelelően ebbe szeretnénk bevonni mindenkit, aki érdeklődik e téma iránt! Terveink között szerepel egy online környezettudományi lexikon létrehozása is.

Környezetvédelmi idézetek

Környezetvédelmi idézetek

Környezetvédelmi idézetek bővíthető gyűjteménye. Én még ott tartok, hogy minden évben kivonom magam a karácsonyfa-hisztériából. Nehogy már miattam leöljenek a gyökeréről egy gyönyörű, eleven fenyőfát! Aztán boldogan csomagolgatom az ajándékokat, és csak a többedik díszes papírtekercsnél jut eszembe, hogy na, vajon ezeket mégis miből, hány fa élete árán csinálták?! Minden, ami a föld felszínén és felszíne alatt van, szakadatlanul átalakul, mivel a Föld él, és lelke van. Paulo Coelho Soha nem lett volna szabad hátat fordítanunk a természetnek. Miért hiszünk jobban a betonban, a műanyagban, az élettelen dolgokban? Miért fordítjuk magunk ellen az értelmünket? Sokan még mindig a műtrágyát tartják oltárukon. Vegyszereznek, mérgeznek mindent, a haszontalannal együtt kiirtják a hasznosat, és végül persze ők is elfogyasztják a mérgeket, hiszen azok bekerülnek az ivóvízbe, az élelmiszerbe, visszajutnak hozzánk. Még ma is megtörténik, hogy némelyik tudatlan gazda macskák, madarak láttán légpuskát ragad, és tüzel. Szerencsére mind többen látják be, hogy tévúton járunk. Vavyan Fable

Természetvédelmi hatásbecslés

Természetvédelmi hatásbecslés

Ha egy beruházás, fejlesztés hatásterülete Natura 2000 területet érint, akkor el kell készíteni a Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt. A dokumentáció készítése során az adott természetvédelmi terület élővilágát, állapotát, veszélyeztetettségét kell felmérni. A hatásbecslési dokumentáció tartalmi követelményeit jogszabály határozza meg, amely önálló dokumentáció, nem része a környezetvédelmi engedélykérelmi dokumentációknak. A dokumentáció fontos feladata a közösségi természetvédelmi területek és a természet védelme.

Tuti menü