Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tájvédelmi körzetek képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Tájvédelmi körzetek - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Tájvédelmi körzetek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Budai Tájvédelmi Körzet

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10 528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg. A Budai Tájvédelmi Körzet a Budapestet nyugatról övező, sok helyen mélyen a városba ékelődő, erdővel borított hegyvonulatokat foglalja magába. A tájvédelmi körzet természetvédelmi oltalmának indokai és célkitűzései: az egyedülálló botanikai, zoológiai, földtani és tájképi értékek megőrzése; illetve a Főváros tüdejének' megvédése.

Néhány tájvédelmi körzet

Néhány tájvédelmi körzet

Ez a lista tartalmazza hazánk valamennyi nemzeti parkjának és néhány tájvédelmi körzetének címét, telefonszámát, felelős vezetőjének nevét. A lista csupán tájékoztató jellegű, a benne szereplő adatok folyamatosan változhatnak, e változásokról pedig mi nem feltétlenül tudunk, ezért kérem, hogy aki ilyen változásról tud, vagy további tájvédelmi körzetek adatait ismeri, írjon nekem egy e-mail-t.

Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet

Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet

A Tisza 5-10 km széles területet járva folyton vándorló medrével alakította a Tisza-völgyet, így a mai tájvédelmi körzet területét is. Néhol alámosta, lerombolta a löszfelszínt, és erre kiöntési üledéket rakott, például Csanytelek, vagy a Dongér környékén. Ahol nem tudott a löszfelszínnel megbirkózni, ott az szigetként kiemelkedve maradt meg, mint Öthalom és Tömörkény környékén, de ilyen dombon van a szatymazi temető is. A folyószabályozások után már a védőtöltéseken belül folytatódott a feltöltés, így ott már magasabb a térszín a régi, természetes ártér szintjénél. A magasabb szintekre települt falvak környékén a mezőgazdálkodás alakította át a tájat. A természetközeli állapotú szikes tavak, a nagy kiterjedésű halastavak, az ártéri erdők, a szikes puszták, ez a kultúrtáj a maga mozaikosságával, máig is értékes természeti állapotokat őriz.

Szigetköz Tájvédelmi Körzetei

Szigetköz Tájvédelmi Körzetei

A szigetközi térség természetvédelmi körzete egész évben várja a kedves látogatókat. Mely mesés élményt nyújt egész évben. Nyáron a zöld szín dominál, míg ősszel a színpaletta valamennyi árnyalatát megcsodálhatjuk, télen a szép hófödtetáj kápráztatja el a szemet, tavasszal pedig a természet ébredését fedezhetjük fel. Mindegy, hogy az év mely szakaszán látogatunk ide, egy biztos, felejthetetlen élményben lesz részünk. A jó adottságoknak köszönhetően ellátogathatunk a közeli külföldi városokba is.

Vértes Tájvédelmi Körzet

Vértes Tájvédelmi Körzet

A Vértes a Dunántúli-középhegységnek a Bakony és a Gerecse közé eső láncszeme. A hegység átlagos magassága 350 méter, legmagasabb pontjai is csak 480 méter körüliek, peremének éles letörése miatt azonban a környező síkság felől megközelítve, magasabb hegység benyomását kelti. A középkorban a Vértest még majd minden oldalról mély fekvésű, mocsaras rétek vették körül. A folyamatos lecsapolások következtében a régi mocsaras rétvilágnak mára már csak a nyomai találhatók meg. Ezeknek a régi vizenyős réteknek az egyik fennmaradt emléke a Vértes lábánál fekvő Csíkvarsai rét.

Zempléni Tájvédelmi Körzet

Zempléni Tájvédelmi Körzet

A vulkanikus eredetű Zempléni-hegység kisebb-nagyobb kúppá szelídült tűzhányók, keskeny völgyek, és üledékes kőzetek által fedett, alacsonyabb dombhátak változatos vidéke. A tájvédelmi körzet a hegység jól körülhatárolható három részéből a két zavartalanabb területen került kialakításra (északon, a Nagy-Milic környékén, valamint a hegység központi, háromhutai részén).

Tuti menü