Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzetközi egyezmények képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Nemzetközi egyezmények - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Nemzetközi egyezmények
Keresés
Találatok száma - 6 db
A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelme és védelme

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelme és védelme

A különböző állatok, növények és a belőlük készült emléktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött. A kereskedelembe kerülő élőlények többsége a természetből származik, vadon fogják vagy gyűjtik be őket. A Washingtoni Egyezmény, más néven CITES 1973-ban jött létre, és a veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelmét szabályozza a védelmük céljából. Magyarország is csatlakozott hozzá. Az egyezményről és a veszélyeztetett állatokról szól részletesebben a cikk.

Bonni egyezmény

Bonni egyezmény

Az 1979-ben létrejött Bonni Egyezmény a vándorló fajok összehangolt, nemzetközi védelmét szolgáló keretmegállapodás, melyhez hazánk 1983-ban csatlakozott. Az egyezmény - más nemzetközi egyezményekhez hasonlóan - függelékek segítségével működik. Az I. függelék a veszélyeztetett, ezáltal fokozott védelmet igénylő vándorló állatfajokat tartalmazza, míg a II. függelékben az ún. kedvezőtlen védelmi helyzetű fajok szerepelnek, melyek védelmére a vándorlás útvonalába eső országok közös megállapodásokat hivatottak kötni. Ilyenek a EUROBATS, az európai denevérfajok populációinak megőrzéséről szóló megállapodás és az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) - melyekhez Magyarország is csatlakozott.

Nemzetközi egyezmények

Nemzetközi egyezmények

Riói Egyezmény a biológiai sokféleség megőrzéséről Az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiróban rendezett Környezet és Fejlődés Konferenciáján (UNCED), a globális környezeti problémákról folyó tárgyalások után született meg a Biológiai Sokféleség Egyezmény, melynek aláírásával a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy gondoskodnak természetes élőhelyeik védelméről, az egyes fajok populációinak fenntartásáról, és kidolgozzák azt a szabályozó rendszert, amelynek segítségével meg tudják valósítani a fajok és populációk védelmét. A közös alapelveket a 'Riói nyilatkozatban' rögzítették. Az egyezményt Magyarország 1993-ban írta alá, és 1994-ben lépett hatályba. 'A Biológiai Sokféleség Egyezmény célkitűzése a biológiai sokféleség megőrzése, komponenseinek fenntartható használata , a genetikai erőforrások hasznosításából származó előnyök igazságos és méltányos elosztása, beleértve a genetikai erőforrásokhoz való megfelelő hozzáférhetőséget, technológiák átadását és pénzeszközök biztosítását. Az egyezmény egyensúlyra törekszik a három hangsúlyos cél megfogalmazásában a megőrzés, a használat és a hasznok megosztása között'. Washingtoni Egyezmény (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES) a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről Az egyezmény azoknak a fajoknak a védelme érdekében jött létre 1973-

Ramsar Convention

Ramsar Convention

People are naturally attracted to water, to coastal wetlands such as coral reefs and beaches, and to inland wetlands such as lakes and rivers, reflecting the strong bond between people and nature as well as the unique aesthetic appeal of wetlands. The Ramsar Convention has only recently formally addressed wetland tourism, recognizing the increased demands for tourism expansion and the potential negative impacts on the health of wetlands, but also understanding that, if managed sustainably, tourism can bring many benefits, environmental, social and economic.

Ramsari Egyezmény

Ramsari Egyezmény

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos nemzetközi szerződést. A megállapodás hivatalos neve 'Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak tartózkodási helyéről'. Az egyezmény 1975-ben lépett hatályba és azóta a világ minden tájáról 2000 decemberéig 123 ország csatlakozott hozzá. A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján csaknem kilencszáz terület kapott helyet az elmúlt évtizedekben. Az egyezmény értelmében vizes területnek tekintendők azok az akár természetes, akár mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsaras, ingoványos, tőzeglápos vagy vízi területek, amelyeknek vize álló, áramló, édes, félédes, sós, ideértve azokat a tengervíz-területeket is, amelyek mélysége apálykor nem haladja meg a hat métert, valamint az időszakosan kiszáradó szikes tavak. Csak azok az országok csatlakozhatnak, amelyek legalább egy területet bejelentenek a listára, s gondoskodnak arról, hogy ökológiai jellege fennmaradjon.

Virtuális Ökomúzeum

Virtuális Ökomúzeum

Fontosabb természetvédelmi egyezmények és szervezetek A természetvédelem legfontosabb nemzetközi intézményi keretét az előző tablón is említett IUCN adja meg. A szervezet hat bizottságra tagozódik, ezek a következők: - Ökológiai - Oktatási- kommunikációs - Környezetvédelmi stratégiai tervezés - Környezetvédelmi jog - Nemzeti parkok és védett területek - Fajtúlélési bizottság. A szervezet fontosabb kiadványai közé tartozik például a Vörös Könyv, a Föld veszélyeztetett állat- és növényfajainak jegyzéke, az ENSZ Nemzeti parkok és védett területek jegyzéke. A szervezet közreműködött több fontos egyezmény és konferencia szervezésében és tető alá hozásában.

Tuti menü