Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek - Aktualitások képes leírás - Természet és tájvédelem.tlap.hu
részletek »

Hírek - Aktualitások - Természet és tájvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: termeszetvedelem.tlap.hu » Hírek - Aktualitások
Keresés
Találatok száma - 6 db
Adományvonal a természetért

Adományvonal a természetért

A WWF Magyarország is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek segítségével meghonosulhat a széleskörű telefonos adományozás hazánkban. A 13600-55-ös számot mobiltelefonról felhívva a szervezet természetvédelmi munkájához járulhatsz hozzá.

Energiatakarékossági hírek

Energiatakarékossági hírek

A fogyó fosszilis energiahordozók növekvő kitermelése globális energiaválságot eredményez. Ezért rendkívül fontos megválasztani, hogy mit, és hogyan használunk, mert csak a tudatos energiafelhasználással vagyunk képesek megőrizni bolygónk jelenlegi állapotát. Az hírportálon környezettudatos energiafelhasználásról, energetikai hírekről olvashat. Energiatakarékossággal kapcsolatos újdonságok, megoldások, kutatási eredmények a környezet- és energiatudatos megoldások iránt érdeklődőknek. Az elméleti tájékoztatáson túl, szakértőink gyakorlati megoldásokkal is várják az olvasókat.

Greeninfo

Greeninfo

Mára szinte mindennapossá vált, hogy települések vagy utak közelében látnak medvét az emberek Gorski Kotarban - állítja Dario Majnaric a térség barnamedve-állományának kutatója, aki szerint Károlyváros (Karlovac) és Fiume (Rijeka) közötti, erdővel borított hegyvidéki részén fél évszázad alatt tízszeresére nőtt a barnamedvék száma.

Nyakunkon a harmadik energiaválság

Nyakunkon a harmadik energiaválság

A fosszilis energiahordozók kitermelésének üteme már legfeljebb csak három évig képes lépést tartani a növekvő kereslettel, állítja egy olajipari szakértő. Jeremy Leggett szerint az olajipar félrevezeti a világot amikor még több évtizedes növekedési potenciálról beszél: az új olajmezők, a megnövelt hatékonyságú kitermelési technológiák és az olajat helyettesítő fosszilis energiahordozók sem jelentenek megoldást, fel kell készülnünk az elérhető áron, korlátlanul hozzáférhető olaj korszakának közeli végére. Leggett könyve most jelent meg magyarul.

Természeti értékekre alapoznak Fertőújlakon

Természeti értékekre alapoznak Fertőújlakon

Magyar és szlovák szakemberek a ˝Határtalanul Duna menti Természeti Értékeinkért és Környezetünkért˝ elnevezésű projektet ismertették csütörtökön a Fertő-Hanság Nemzeti Park fertőújlaki Csapody István-természetiskolájában. Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese részletezte: a nemzeti park a szlovákiai Kisudvarnok (Malé Dvorníky) településsel és a Tőkési-ág kistérségével partnerségben, a természetvédelmi tudatformálás és a környezeti nevelés lehetőségeinek közös fejlesztését tűzte ki célul. Az összesen 480 ezer eurós (mintegy 130 millió forintos) uniós programban magyar-szlovák együttműködéssel környezeti nevelési oktató- és fogadóközpontokat modernizálnak, így például az öntésmajori és a Lipót határában lévő épületet is. Ezen túlmenően témába vágó tanári segédeszközök, közös turisztikai térképek és információs füzetek kiadása, tanösvények felújítása, diákcsereprogramok szervezése is várható. Mindezzel olyan komplex programot valósítanak meg, amely a térség élővilágának védelmére, a környezettudatos szemlélet fontosságára is felhívja a figyelmet.

Természetvédelmi hírek Baranyából

Természetvédelmi hírek Baranyából

Az idén 6 baranyai településen végeztünk ismételten fecskeszámlálást. Az elmúlt évi adatokkal azonban csak 5 település (Basal, Csarnóta, Helesfa, Somogyapáti, Zók) esetében volt összehasonlítási lehetőségünk, mert Mánfán az 1995. évi alapfelmérés óta csak most vizsgáltuk újra a fészkelő állományokat A figyelembe vehető 5 településen füsti fecskéből a tavalyi 190 pár helyett idén 326 pár, molnárfecskéből 23 pár helyett 28 pár fészkelt. Ez 71,6%-os, illetve 21,7%-os növekedést jelent, de meg kell jegyeznünk, hogy a molnárfecskék eleve alacsony száma miatt e fajra vonatkozóan az állományváltozás trendje kevésbé értékelhető. A füsti fecskék számának növekedése nagyon egyenlőtlen volt. Míg Basalon mindössze 4 párral (+9,1%) nőtt az állomány, addig Zókon 85 párral (+184,8%) több fészkelt. Mánfán 17 év alatt a füsti fecskék száma 64,4%-kal csökkent (45 párról 16 párra), ugyanakkor a molnárfecskék állománya alig változott (50 párról 47 párra csökkent). A számlálást 3 községben (Somogyhatvan, Sumony, Tékes) első ízben szerveztük meg. A fecskeállományok változásait a jövő évtől kezdve már ezeken a településeken is nyomon tudjuk követni.

Tuti menü